Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, plaquette aan de Zuiderkerk

De plaquette aan de Zuiderkerk in Amsterdam herinnert aan de inrichting van de Zuiderkerk als tijdelijke Gemeentelijke Dodenbewaarplaats. Wegens een ongekend hoog sterftecijfer konden de lichamen niet allemaal direct begraven worden. Na oktober 1944 steeg het sterftecijfer onder de Amsterdamse bevolking schrikbarend, wegens een groot gebrek aan voedsel. Doordat de bezetter paarden, auto's en andere vervoersmiddelen vorderde ontstonden er grote transportproblemen. Begraven binnen de wettelijke termijn van vijf dagen was niet meer mogelijk. Ook was er vrijwel geen hout aanwezig om doodskisten te maken. Het Gemeentelijk Bureau voor Lijkbezorging werd op 30 januari 1945 opgericht om de achterstand in te halen. De Zuiderkerk werd ingericht als Gemeentelijke Dodenbewaarplaats. Het grootste aantal doden dat op één dag in de Zuiderkerk lag was 135, meestal was het ongeveer 50. In augustus 1945 waren de problemen grotendeels opgelost en kon de Zuiderkerk gesloten worden.

Vervaardiger
  • Martijn Luns (typografie)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2972
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards