Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van Johan ('Jo') Bruens (Amsterdam, 1 februari 1915 – Abbekerk, 17 april 1989).

Archief van Johan ('Jo') Bruens (Amsterdam, 1 februari 1915 – Abbekerk, 17 april 1989). Verzetsdeelnemer. Gehuwd met Willy van der Made (, geboren Amsterdam 25 mei 1915. (afgebeeld zijn 1. J. Bruëns en 2. J. Bottema) Johan Bruens, woonachtig in Amsterdam-Noord, was bankwerker bij de firma Werkspoor in deze stad. Voor de oorlog was hij actief voor de SDAP en voor het socialistische dagblad ‘Het Vrije Volk’. Tijdens de mobilisatie werd hij door de geheime dienst gescreend, omdat hij als aanhanger van het ‘gebroken geweertje’ principieel tegen geweld was. Daarna diende hij bij Kornwerderzand. Tijdens de bezetting, in de periode 1941-'45, was Bruens actief in het verzet dat ontstond bij collega’s van Werkspoor en later voor KP Noord. Deze verzetsgroep, opgericht op 24 september 1944, wilde onder meer voorkomen dat de bezetter fabrieken en installaties verwoeste. Bruens moest het ‘Sprengcommando’ bij Werkspoor opvangen, maar dit bedrijf bleek geen doelwit te zijn. Half oktober 1944 ontving de KP Noord een wapenleverantie. Bekend is dat bij Bruens thuis wapens in de wieg werden verstopt. Man en vrouw werkten in het verzet nauw samen. De eerste commandant van dit district, Jan Veenendaal, werd in november 1944 gearresteerd en in begin januari 1945 gefusilleerd. Het afvoeren van kapitaalgoederen naar Duitsland werd met sabotage tegengegaan. Ook werden fabrieken gekraakt, waaronder een sigarettenfabriek. In maart 1945 telde de KP Noord 460 manschappen en had een ‘pioniersafdeling’ (genie), inlichtingendienst, geneeskundige afdeling en intendance, waar J. Bruens werkzaam was. Ook gaf hij les in EHBO. Het aanvalsplan was vooral gericht op de bescherming van de electriciteitcentrale en de Willemssluizen, beide in Amsterdam. De capitulatie voorkwam de uitvoering van dit plan. De lijfspreuk van KP Noord was: ‘Wij willen wat doen’. In 1945 werd Bruens tot luitenant benoemd. In 1946 volgde zijn verlof. Hij kreeg geen bijzonder pensioen, omdat hij daarvoor 'te weinig kwetsbaar' bleek. Wel ontving hij het Herinneringskruis en het Verzetsherdenkingskruis. In januari 1946 bood KP Noord prins Bernhard een fotoalbum aan, met een serie reconstructie-opnamen van de activiteiten. Na de oorlog had J. Bruens samen met een broer een electro-technisch en werktuigkundig bureau. Daarnaast was hij actief in de politieke cabaretgroep De Valreep. Dit archief omvat in Ordner 1 administratieve gegevens van de verzetsgroep, foto’s gemaakt voor een foto-album en waarbij activiteiten in scene werden gezet en enkele verslagen van de activiteiten van deze verzetsgroep. Ordner 2 bevat in hoofdzaak financiële documenten van KP Noord en Ordner 3 documenten rond de intendance van de BS in Amsterdam. Er zitten ook dossiers van aanvragen voor een Verzetsherdenkingskruis in.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Type
  • H:
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 17101
Trefwoorden
  • Voedselvoorziening
  • Bernhard
  • Bs
  • Amsterdam
  • Bruens, J.
  • Bedrijf, Werkspoor
  • Verzetsgroep, Lo/Lkp
  • Onderscheidingen/Uitkeringen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards