Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Portret van Albert de Haas. Albertus Johannes de Haas (geboren op 15 april 1903 in Capelle a.d.

1940 - 1941

Portret van Albert de Haas. Albertus Johannes de Haas (geboren op 15 april 1903 in Capelle a.d. IJssel - gefusilleerd op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte) was lid van de Geuzengroep rond Bernardus IJzerdraat. Hij werd op 9 januari 1941 gearresteerd wegens sabotage en opgesloten in het Huis van Bewaring in Scheveningen (het Oranjehotel). De Haas werd in het Geuzenproces veroordeeld tot de doodstraf en gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. De Geuzenorganisatie, een verzetsorganisatie met historisch geladen naam telde enkele honderden leden, die op kleine schaal spioneerden en sabotageacties voerden tegen de Wehrmacht. Initiatiefnemer tot de groep was de in 1892 geboren gobelin-restaurateur en leraar kunstnijverheid, Bernard IJzerdraat; hij was de auteur van het met de hand geschreven Geuzenbericht, dat op de eerste dag na de capitulatie in een oplage van enkele stuks in Schiedam (zijn woonplaats) en per post naar een aantal willekeurig gekozen kennissen werd verspreid. De Geuzen waren de eerste slachtoffers van de Duitse terreur. De executie van 15 leden van de groep maakte grote indruk. Het beroemde gedicht 'De achttien doden' van Jan Campert slaat op de hierboven genoemde executies in de Waalsdorpervlakte.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards