Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
De oorlog van

Johan SchimmelpenninckRhenen, 30 september 1887 - Leusderheide, 29 juli 1943

Deel deze tijdlijn
Jhr. Johan Schimmelpenninck

Wat we weten over Johan Schimmelpenninck

Johan Schimmelpenninck (Rhenen, 30 september 1887 - Leusderheide, 29 juli 1943) was verzetsdeelnemer. Schimmelpenninck, ook bekend onder zijn alias ‘Oom Alexander’, richtte direct na de Nederlandse capitulatie een verzetsgroep op bestaande uit cadetten en adelborsten. In september 1940 ging deze verzetsgroep op in de Ordedienst (OD). Na de arrestatie van Johan Hendrik Westerveld en Pierre Versteegh nam Schimmelpenninck de leiding van de OD op zich. Op 13 november 1941 werd Schimmelpenninck thuis gearresteerd en in het Oranjehotel opgesloten. Vervolgens zat hij gevangen in Kamp Amersfoort, Kamp Vught, Kamp Haaren en in de Kriegswehrmachtsgefängnis in Utrecht. Op 29 juli 1943 werd hij samen met 16 andere verzetsdeelnemers gefusilleerd op de Leusderheide. Bron: WO2 Biografieën Netwerk Oorlogsbronnen.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog richtte hij een verzetsorganisatie op, die later overging in de Ordedienst (OD). Een geheime organisatie, die ervoor moest zorgen dat in Nederland, op het moment van bevrijding, orde en rust gehandhaafd zouden worden. De Duitsers kregen lucht van de organisatie en Schimmelpenninck wordt thuis gearresteerd. Hij werd gevangengezet in de gevangenis van Scheveningen. Tijdens de verhoren door de Sicherheitsdienst (SD), heeft Schimmelpenninck geen woord losgelaten. Hij wordt op transport gesteld naar Kamp Amersfoort. Op 18 januari 1943 kwam hij vanwege de ontruiming van Kamp Amersfoort terecht in Kamp Vught en werd later overgeplaatst naar Kamp Haaren. Daar wordt hij ter dood veroordeeld en op de Leusderheide gefusilleerd, samen met zestien van zijn medeverzetsstrijders. Hij werd 55 jaar. Bron: Vereniging Scouting Nederland.

Overig beeldmateriaal

Afbeelding van Johan Schimmelpenninck

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johan Schimmelpenninck, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards