Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Deel deze tijdlijn
Christianus Franciscus Johannes Boers

Wat we weten over Christianus Franciscus Johannes Boers

Er is voor Christianus Franciscus Johannes Boers een struikelsteen geplaatst voor Pasteurstraat 21 in Amersfoort. Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. Christiaan Boers (Den Haag, 24 oktober 1889 – Oranienburg, 3 mei 1942) brengt zijn jeugd door in Den Haag. Zijn ouders, Benjamin Hendrik Boers en Catharina Petronella Westerburger, sturen hem naar een particuliere school en daarna ligt een militaire opleiding voor hem in het verschiet. Van Breda naar Amersfoort Na de militaire academie in Breda en komt Christiaan uiteindelijk in Amersfoort terecht. In 1921 woont de ‘eerste Luitenant der Infanterie’ op de Utrechtseweg 100, is getrouwd met Helena Wiepkes uit de gemeente ‘Wijk aan Zee en Duin’ en ze hebben twee zoontjes, Henk (1919) en Dirk (1921). Maar het huwelijk met Helena houdt geen stand en er volgt een echtscheiding. In 1933 trouwt hij opnieuw, met de 26-jarige Janna Metz uit de Pasteurstraat 21. Christiaan is dan al bevorderd tot ‘Kapitein der Infanterie’. Verdediging en verzet Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 heeft Kapitein Boers het commando over circa 250 man die in zware betonnen kazematten zijn ondergebracht bij de Stelling Kornwerderzand, een van de weinige plaatsen in West-Europa waar de Duitse troepen tijdens de Blitzkrieg niet weten door te breken. Na de capitulatie sluit hij zich aan bij de Ordedienst (OD). In het voorjaar en zomer 1941 volgen – als gevolg van Duitse infiltratie in de organisatie - arrestaties binnen de OD. Boers is een van de gearresteerden en wordt opgesloten in het Oranjehotel in Scheveningen. In het zogenoemde ‘1e Ordedienst Proces’, wordt hij beschuldigd van spionage en wapensmokkel. 72 mannen krijgen de doodstraf, waaronder Christiaan Boers. De veroordeelden worden gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen. Afscheidsbrief In de nacht voor zijn executie schrijft hij in een afscheidsbrief aan zijn twee zonen dat hij zijn straf zwaar vindt, maar geen spijt heeft van zijn daad. Hij sluit af met: ”Jongens, jullie hebt je leven nog voor je! Moge het er voorspoedig en gelukkig zijn en jullie er in vinden, wat je er in zoekt niet alleen, maar ook wat er uitgehaald moet worden. God sterke en behoede ook jullie! Met mijn meest hartelijke groeten en stevige vijven, Je liefhebbende Vader” . Christiaan Boers is op 3 mei 1942 geëxecuteerd in het Kommando Oranienburg. Hij is daar in een massagraf begraven. Met dank aan de familie en het Kazemattenmuseum voor het delen van deze familiegeschiedenis.

Christianus Franciscus Johannes (Christiaan) Boers (Den Haag, 24 oktober 1889 – Oranienburg, 3 mei 1942) was een beroepsmilitair. De Stelling Kornwerderzand was een van de weinige verdedigingslinies in West-Europa waar de Duitse troepen niet wisten door te breken. Boers was hier commandant. Na de capitulatie ging hij in verzet bij de Ordedienst. Boers werd uiteindelijk gearresteerd en geëxecuteerd. Bron: WO2 Biografieën Netwerk Oorlogsbronnen.

Overig beeldmateriaal

Afbeelding van Christianus Franciscus Johannes Boers

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Christianus Franciscus Johannes Boers, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards